Witte lijst – eerlijke kleding

Om heel eerlijk te zijn, koop ik tijdens het kleding shoppen vooral wat ik leuk vind. Stom? Ja, aan de ene kant wel. Maar aan de andere kant is het ook onwetendheid. Welke winkels nou wel en geen ‘eerlijke’ kleding verkopen, is mij namelijk niet helemaal duidelijk. Wel weet ik dat veel kleding niet eerlijk is. Maar welke precies, weet ik ook niet. Laatst ondertekenden 60 textiel- en kledingbedrijven een convenant waarin zij beloven dat ze binnen vijf jaar eerlijke kleding produceren. Klinkt goed, toch?

Op 4 juli werd de zogenaamde witte lijst bekendgemaakt door het kabinet. Op deze witte lijst staan maar liefst 60 bedrijven die binnen nu en 5 jaar ‘eerlijke’ kleding gaan verkopen. De lijst kun je hier vinden. Deze lijst is er zowel voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden als voor de consumenten. Zij kunnen deze lijst namelijk gebruiken wanneer ze eerlijke kleding willen kopen. Hierdoor weten zij bij welk bedrijf zij dit kunnen doen. Wat je hierbij wel in je achterhoofd moet houden is dat niet alle bedrijven op de lijst nu al eerlijke kleding verkopen. Het gaat hier om afspraken waar de merken binnen nu en 5 jaar aan moeten voldoen. Over 5 jaar kun je (als het goed is) bij al deze merken shoppen zonder oneerlijke kleding te kopen.

Bedrijven die op de witte lijst staan, moeten aan allerlei regels voldoen. De belangrijkste werden opgesomd door de Volkskrant:

  1. Geen discriminatie op de werkvloer
  2. Geen kinderarbeid
  3. Geen gedwongen arbeid
  4. Een leefbaar loon vanaf het jaar 2020
  5. Een veilige en gezonde werkplek
  6. Vrijheid van vakvereniging
  7. Duurzaam grondstofgebruik (recycling)
  8. Minimale watervervuiling, beperkt gebruik van chemicaliën, water en energie
  9. Tegengaan van dierenleed

Bedrijven die zich niet houden aan bovenstaande regels, worden van de lijst afgehaald. Verder staan er volgens mij geen sancties op het niet naleven van de regels.

Persoonlijk vind ik het heel goed dat er eindelijk een stap in de goede richting wordt gezet als het gaat om het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken. Maar kledingfabrieken zijn niet de enige fabrieken waarbij de omstandigheden slecht kunnen zijn. Ook klinkt 60 bedrijven als een hele hoop, maar toch zie ik een aantal winkels waar ik zelf wel eens wat koop er (nog) niet tussen staan. Of zij dan al eerlijke kleding produceren of niet aan de regels kunnen voldoen, is mij nog niet helemaal duidelijk.

Ik vind zelf de lijst erg fijn. Zo koop ik wel eens kleding bij Hema of bij Men At Work. Ook bij andere merken op de lijst shop ik graag. Dat doe ik nu toch met een fijner gevoel, omdat ik weet dat zij eerlijke kleding verkopen of hier in ieder geval mee bezig zijn. Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik winkels die niet op de lijst staan (nog) niet vermijdt. Hoewel deze lijst zorgt voor meer informatie, zou ik persoonlijk nog meer informatie willen over de winkels waar ik shop. Zijn die per definitie slecht omdat ze niet op de lijst staan?

Vind jij het belangrijk om altijd ‘eerlijke kleding’ te kopen?

xxx Teddy

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog