slechte Ingrediënten vermijden skincare

Welke ingrediënten kun je het beste vermijden in je skincare routine?

De laatste tijd verdiep ik me steeds meer in skincare. Ik wist er al wel het een en ander van, maar eerlijk? Die ingrediëntenlijsten zijn vaak abracadabra. Toch is het belangrijk om ze wel (deels) te begrijpen. Op die manier hoef je de beloftes van een merk niet alleen te geloven, maar kun je ook checken of dit ergens op gebaseerd is en of jouw huid er baat bij heeft. Het is belangrijk om erachter te komen welke ingrediënten voor jouw huid werken, maar misschien nog wel belangrijker: welke totaal niet voor jouw huid werken. Vandaag help ik je daar een handje bij, want er zijn ingrediënten in skincare die iedereen beter kan vermijden. Vandaag deel ik de belangrijkste met je.

Voordat ik allerlei moeilijke namen van ingrediënten naar je hoofd ga slingeren, is het belangrijk om te weten hoe ingrediëntenlijsten op productverpakkingen zijn opgebouwd. Heel simpel gezegd: hoe hoger een product op de lijst staat, hoe meer ervan in het product zit. Begint de ingrediëntenlijst met aqua? Dan bestaat jouw product voor het grootste percentage uit water. Easy peasy, right?

Skincare ingrediënten om te vermijden

Alcohol

Als ingrediënt in huidverzorgingsproducten werkt alcohol uitdrogend voor de huid. Het lost vetten op, terwijl die de huid juist beschermen. Alcohol kan ook onder de volgende noemers te vinden zijn in de ingrediëntenlijst: isopropyl, propyl en SD alcohol.

Bergamot oil

Deze olie wordt vaak gebruikt in eau de cologne of als geurstof in zonbescherming. Deze olie bevat irriterende stoffen die in combinatie met de zon voor huidontstekingen kunnen zorgen.

Cinnamic acid

Cinnamic acid is kaneelzuur. Wanneer dit in jouw huidverzorging zit, kan dit uiteindelijk contactallergie veroorzaken.

Eucalyptus (oil)

Eucalyptus mag slechts in een hele sterkte verdunning gebruikt worden in huidverzorging. Dit omdat een hoge concentratie huidirritaties veroorzaakt. Ook mogen producten met dit ingrediënt nooit op een beschadigde huid aangebracht worden.

Camphor (kamfer)

Kamfer verfrist de huid en geeft een verkoelend gevoel, maar een te hoge concentratie is giftig en is schadelijk voor de huid. Bij een te hoge concentratie is de geur erg sterk en kan dit ademhalen bemoeilijken.

Geranium oil

Geranium oil kan snel een contactallergie veroorzaken.

Methyl isothiazolinone

Dit ingrediënt wordt gebruikt in verschillende soorten cosmetica. Het komt veel voor in douchegels. Omdat de kans op een contactallergie groot is, is dit ingrediënt toegestaan tot 0,0015%. Dit ingrediënt kun je daarom het beste helemaal vermijden.

Mineral Oil

Minerale olie wordt enorm veel gebruikt omdat het een goedkope basis is. Het vormt een film over je huid, verstopt je poriën en trekt vuil aan. Het droogt de huid niet alleen uit, maar vervuilt deze ook waardoor je acne kunt krijgen. Minerale olie komt voor onder de volgende namen: vaseline, petroleum en paraffinum liquidum. Producten met vaseline kun je wel tijdelijk gebruiken om de huid juist af te sluiten zodat deze bijvoorbeeld bij ernstige huidbeschadigingen de huid beschermt tegen bacteriën.

Oxybenzone ( Benzophenone 3)

Steeds meer mensen blijken allergisch te zijn voor deze stof. Oxybenzone kan contactallergie veroorzaken. Wereldwijd is het goedgekeurd tot 10% als UV bescherming.

PABA

PABA wordt in veel zonbescherming producten toegepast, maar kan eczeem en lichtallergie veroorzaken. Dit ingrediënt is tot 5% toegestaan.

Parabens

Parabenen zijn jarenlang als veilig beschouwd, maar veel mensen zijn er allergisch voor geworden door het vaak te gebruiken. Producten met parabenen mogen nooit op een beschadigde huid aangebracht worden. De meest bekende parabenen zijn: methylparaben, ethylparaben, butylparaben, benzylparaben, isobutyl paraben, propylparaben en isopropylparaben. Op benzylparaben na, kunnen ze allemaal allergieën veroorzaken.

Parfum

Skincare producten met parfum erin, kunnen wel lekker ruiken, maar parfum is irriterend voor de huid en blijft vaak op de huid liggen. Uiteindelijk kan dit leiden tot een allergie.

Perubalsam (peruvian balsam)

Perubalsam werkt helend en verlicht jeuk, maar veroorzaakt bij langdurig gebruik huidirritaties en/of contactallergie.

Propylene glycol

Ook dit goedje wordt op grote schaal in verschillende cosmeticaproducten gebruikt. Het voorkomt vochtverlies omdat het water aantrekt, maar veelvuldig gebruik kan de veroorzaker zijn van acne en/of een contactallergie. Als propylene glycol lang op de huid zit, kan het via je poriën in je bloedbaan komen en zo een negatief effect hebben op je lever en nieren. Zit dit ingrediënt in een reinigingsproduct wat maar kort op je huid zit, dan is dit minder schadelijk dan wanneer het in een crème of body lotion zit.

Sodium lauryl sulfaat (SLS)

SLS wordt op enorm brede schaal toegepast. Dit is het goedje wat ervoor zorgt dat jouw shampoo, douchegel of scheerschuim zo goed schuimt. SLS droogt de huid uit. Als het in je oog komt kan dit oogirritaties en -beschadigingen veroorzaken. Ook zou veelvuldig gebruik van shampoo met SLS uiteindelijk haaruitval kunnen veroorzaken.

Siloxanen

Siloxanen zijn siliconen. Deze sluiten de huid af. Wanneer dit ingrediënt in hoge concentratie in haarproducten verwerkt is, zorgt dit voor een slechte conditie van het haar. Siliconen maken je haar gladder en geven het meer volume, maar ze verstikken je haar waardoor het uiteindelijk dof wordt en afbreekt.

Tea tree

De effecten van tea tree worden enorm overschat. Tea tree werkt inderdaad desinfecterend en steriliserend, waardoor het ideaal is voor kleine wondjes of lichte huidbeschadigingen. Ook zou tea tree olie een goed middel zijn tegen acne. Maar tea tree bevat ook cineol, een stof die de huid en hersenen kan schaden. Voor dagelijkse huidverzorging is dit ingrediënt te agressief en te sterk ontvettend.

Triclosan

Triclosan wordt voornamelijk gebruikt in handzeep en producten die tegen acne zouden werken. Dit ingrediënt helpt tegen bacteriën op de huid, maar kan ook contactallergie veroorzaken en bij veel gebruik de hele hormoonhuishouding in de war brengen omdat het zich ophoopt in het lichaam. Uiteindelijk kan het zelf immuniteit voor antibiotica veroorzaken. Daarnaast is dit ingrediënt niet biologisch afbreekbaar en daarmee schadelijk voor het milieu. Toch is triclosan nog steeds toegestaan tot 0,3%.

Ylang ylang oil

Ylang ylang olie is een etherische olie die contactallergie kan veroorzaken.

Hopelijk heb ik je met deze lijst vol ingrediënten die je kunt vermijden in je skincare een beetje inzicht gegeven in het abracadabra van de ingrediëntenlijsten van cosmetica. Ik ben geen dermatoloog of expert, maar ik wil je op deze manier handvatten geven om zelf wat meer inzicht te krijgen en te bepalen welke ingrediënten je gaat vermijden in skincare producten. Sla de afbeelding hieronder op op jouw telefoon, zodat je gemakkelijk in de winkel of voor een online aankoop kunt checken of het product vrij is van deze schadelijke ingrediënten.

schadelijke Ingrediënten vermijden skincare

Geen zin om zelf alle ingrediëntenlijsten van jouw skincare producten uit te pluizen? Er bestaan ook websites, zoals EWG die dit al voor je hebben gedaan. EWG geeft het product een cijfer op basis van de veiligheid ervan. Erg interessant om eens te bekijken!

Welke ingrediënten probeer jij te vermijden in jouw skincare?

xxx Teddy

Bron voor de uitleg van de ingrediënten: Lexion van Cosmetische Ingrediënten van Marieke Schutte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog