een goede instagram bio maken

Een goede instagram bio maken: zo doe je dat

Heb jij geen idee wat voor tekst je in je Instagram Bio moet zetten? Don’t worry, het is niet moeilijk, maar wél belangrijk. Jouw Instagram bio is namelijk een van de eerste dingen die mensen zien als ze op jouw account terecht komen. Wil je op Instagram dus meer volgers aantrekken en connecten met je fans? Zorg er daarom voor dat jouw Instagram bio de juiste informatie bevat, up to date is en jouw volgers aanspreekt. Met deze tips schrijf jij een killer Instagram biografie waarmee je direct indruk maakt.

Een goede Instagram bio maken

Om een goede instagram bio te kunnen maken, moet je allereerst weten wat een instagram bio precies is en waar je hem kunt vinden. Dus wat is een Instagram bio precies? Jouw Instagram bio, oftewel biografie is het kleine stukje tekst bovenaan jouw profiel, onder jouw profielfoto. In jouw bio kun je allerlei belangrijke informatie kwijt: jouw naam, een omschrijving van wie je bent en wat je doet, jouw contactgegevens en een link naar jouw website.

Eigenlijk is dit de perfecte plek om jezelf te presenteren en voor te stellen aan je volgers, omdat jouw bio een soort eerste indruk is die volgers van jou krijgen. Zorg dat jouw bio interessant genoeg is om met een paar regels iemand te kunnen overtuigen jou te volgen.

Kies de juiste Instagram naam

Wist je dat de naam die je kiest voor jouw profiel belangrijker is dan je denkt? En dan heb ik het niet over jouw gebruikersnaam. Ik heb het over de naam die bovenaan jouw instagram biografie komt te staan. Je kunt verschillende dingen doen. Veel bedrijven kiezen ervoor hun bedrijfsnaam of merknaam hier in te vullen. Veel influencers gebruiken juist hun eigen naam.

Wil je het persoonlijk maken? Gebruik dan in ieder geval jouw eigen naam. Vul deze eventueel aan met iets waarop jij gevonden wil worden. In mijn geval is dat: Teddy | A Beauty Day. Op die manier kunnen mensen mij vinden als ze op Teddy zoeken, maar ook wanneer ze op A Beauty Day zoeken.

Tips voor het maken van jouw Instagram bio

De daadwerkelijke bio is het stukje tekst wat onder jouw naam komt te staan. In dit stukje tekst kun je in het kort vertellen wie je bent en waarom iemand jou zou moeten volgen. Deze tips helpen jou om een kort, bondig en vooral persoonlijk verhaal te maken van jouw instagram bio:

  • Gebruik emoji’s. Dit ziet er niet alleen leuk uit, maar maakt jouw Instagram bio ook persoonlijk. Welke emoji’s iemand gebruikt, kan veel zeggen over iemands persoonlijkheid!
  • Leg uit waarom mensen jou zouden moeten volgen. Geef jij handige tips, ben je een business coach, heb je een interessante blog of heb je iets anders te bieden? Neem het mee in jouw biografie. Vraag je altijd af ‘what’s in it for them’. Zorg ervoor dat je waarde creëert voor jouw volgers. Let er hierbij op dat je deze tekst seo-technisch schrijft. Denk na over hoe jouw doelgroep zou zoeken op bepaalde woorden en probeer deze hierin te verwerken.
  • Zorg voor overzicht. Zet alles netjes onder elkaar met enters tussen de zinnen, zodat de informatie die in jouw instagram biografie staat overzichtelijk is. Hoe je dit precies doet? Eigenlijk is het heel simpel. Schrijf jouw biografie in de notities app van je telefoon en plak het vervolgens in Instagram. Je zult zien dat de enters gewoon blijven staan!
  • Wil je een ander lettertype in jouw instagram bio? Ook dit doe je door via een externe website een ander lettertype te kopiëren en in Instagram te plakken. Wil je bijvoorbeeld dikgedrukte letters in jouw instagram bio? Probeer dan eens deze Bold Text Generator.
  • Sluit jouw insta bio af met een call to action. Oftewel een oproep tot een actie. Wil je dat mensen contact met je opnemen, jouw webshop of website bezoeken? Zet het in je bio! Zo is mijn doel om bezoekers naar mijn blog te genereren. Daarom staat er in mijn bio: read the blog.
  • Gebruik #’s. #’s kunnen interessant zijn om toe te voegen aan je bio wanneer je specifiek op een bepaald zoekwoord gevonden wil worden. Denk wel goed na welke #’s het meest relevant zijn voor jou en jouw doelgroep.

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Zoek dan eens accounts op waarvan jij vindt dat ze een goede biografie hebben en zoek naar instagram biografie voorbeelden. Wat hebben ze allemaal gemeen en wat maakt ze goed? Probeer dat in jouw eigen woorden toe te voegen aan jouw bio.

Link naar jouw website in de Instagram bio

Als je een website hebt, dan is het heel belangrijk om deze op te nemen in jouw instagram biografie. Vul deze in in het vakje ‘website’. Hier kun je naar verwijzen met ‘linken bio’ in jouw posts. Er zijn verschillende manieren om jouw website aan jouw instagram bio toe te voegen:

  • Directe link naar jouw website. Vaak zul je een directe link naar de homepage van een bedrijf/blogger tegenkomen. Denk goed na waar je jouw volgers naar toe wil sturen. Wil je dat ze naar jouw homepage gaan, omdat daar de nieuwste blogposts te vinden zijn? Of wil je ze liever direct naar de contactpagina sturen omdat je wil dat ze contact met je opnemen voor jouw diensten?
  • Linktree voor Instagram. Een makkelijke manier om jouw volgers verschillende opties te geven is het gebruiken van Linktree voor Instagram. Linktree is een website waar je een soort webpagina met een lijstje links kunt maken. Hier kun je dan zowel je homepage, maar ook jouw contactpagina op zetten. Op die manier kunnen jouw volgers zelf kiezen naar welk deel van jouw website ze graag gestuurd willen worden.
  • Bouw zelf een soort Linktree pagina op jouw eigen website. Dat is hoe ik het zelf heb gedaan. Als je op de link in mijn Instagram bio klikt, kom je op een losse pagina terecht waar je direct naar mijn homepage met de nieuwste blogs kunt gaan, maar ook meer kunt lezen over mij als freelance tekstschrijver of direct contact opnemen. Wanneer je zelf een pagina maakt, kun je deze helemaal in jouw huisstijl bouwen. Dat is met Linktree voor instagram net wat lastiger.

Vul jouw contactgegevens in

Vergeet niet jouw contactgegevens in te vullen. Vul in ieder geval jouw e-mailadres in, zodat mensen die geïnteresseerd zijn in jouw diensten contact op kunnen nemen. Heb je een fysieke winkel of een kantoor, dan kun je ook jouw adres en telefoonnummer toevoegen. Op die manier kunnen mensen makkelijk contact met je opnemen wanneer ze dit willen.

Hoe zou jij jouw Instagram bio maken?

xxx Teddy

1 comment

  • Goede tips! Ik ga mijn bio er binnenkort nog eens naast houden. Ik moest ‘em onlangs opnieuw schrijven voor mijn vernieuwde website en vind het schrijven over mezelf op de een of andere manier altijd een beetje lastig 😂. Dus ik houd het vaak kort maar krachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog