Hoe kom je van puistjes af?

Hoe kom je van puistjes af?

Toen ik in de pubertijd kwam, was mijn huid een van de eerste dingen die veranderde. Mijn huid werd enorm vet en ik zat onder de jeugdpuistjes. Fijn is anders. Ik werd er heel onzeker van en spendeerde daarom uren op YouTube en blogs om te lezen over alle wondermiddeltjes die ertegen zouden helpen. Helaas was het gewoon een fase waar ik doorheen moest en ben ik er achter dat mijn huid gewoon niet de makkelijkste is. Ook nu heb ik nog regelmatig oneffenheden en puistjes. Mijn huid is gewoon zo. Toch heb ik door de jaren heen aardig wat tips & tricks gevonden om ervoor te zorgen dat ik zo min mogelijk last heb van onzuiverheden. Vandaag beantwoord ik daarom de vraag ‘hoe kom je van puistjes af?’.

Hoe kom je van puistjes af?

Hoe je van jouw puistjes af komt is afhankelijk van verschillende dingen. Probeer de oorzaak van jouw puistjes te achterhalen. Gebruik je vieze make-up tools, eet je dingen waar jouw huid op reageert of is het hormonaal? Met onderstaande tips scheelt het in ieder geval een beetje!

Tip 1 om van puistjes af te komen: blijf van je gezicht af

Hoe kom je van puistjes af? Tip nummer 1: probeer alleen aan je gezicht te zitten met schone handen. Dus als je ’s avonds of ’s ochtends met schone handen je skincare aanbrengt. Verder niet!

Blijf door de dag heen zo veel mogelijk van je gezicht af. Op je handen zitten namelijk allerlei bacteriën die je anders op je gezicht ‘aanbrengt’. Bacteriën die op hun beurt weer puistjes veroorzaken.

Tip 2: reinig iedere avond je gezicht

Ook een hele belangrijke om van jouw puistjes af te komen: reinig iedere avond je gezicht met de juiste producten. Draag je make-up? Verwijder dit iedere avond netjes van je gezicht. Ga nooit, maar dan ook NOOIT met je make-up op slapen. Dat is zo slecht voor je huid! Onzuiverheden verzekerd!

Draag je geen make-up? Reinig dan toch je gezicht met op z’n minst een goede toner. Je zult zien dat er toch nog viezigheid van je gezicht af komt wat door de dag heen op je gezicht is blijven zitten…

Tip 3: gebruik de juiste skincare om van puistjes af te komen

Omdat ik last had van oneffenheden, heb ik heel lang gedacht dat ik gewoon een vette huid had. Want puistjes komen alleen voor bij een vette huid toch? Fout! Toen ik net begon met puberen had ik zeker een vette huid, maar ondertussen is mijn huid veranderd naar een droge huid.

Wist je dat je juist puistjes kunt krijgen als je huid heel droog is? Ook dan kunnen je talgkliertjes verstopt raken. Het is heel belangrijk dat je je skincare afstemt op jouw soort huid. De verkeerde producten kunnen je probleem alleen maar verergeren.

Tip 4: gebruik af en toe skincare met salicylzuur

Een ingrediënt wat voor mij heel goed werkt is salicylzuur. Wanneer dit in een skincare product verwerkt is, merk ik dit binnen een paar dagen aan mijn huid. Wat doet salicylzuur? Simpel gezegd exfolieërt het de huid. Het reinigt tot diep in je porien en verwijdert dode huidcellen. Het doodt bacteriën en zorgt ervoor dat je huid minder rood wordt.

Daarnaast worden ook andere skincare producten beter door de huid opgenomen als je regelmatig salicylzuur gebruik. Omdat dit ingrediënt niet voor iedere huid geschikt is en je huid er echt aan moet wennen in het begin, is het heel belangrijk om producten met salicylzuur langzaam op te bouwen.

Begin met het gebruik van zo’n product 1 keer per week. Bouw dit later op naar om de dag. Veel bronnen zeggen dat je dit product uiteindelijk ook iedere dag kunt gebruiken, maar ik vind dat zelf niet nodig. Meer lezen over salicylzuur? Dr. Jetske Ultee schreef er een duidelijk stuk over.

hoe kom je van puistjes af? kwasten wassen

Tip 5: maak je (make-up) tools vaak schoon

Breng je iedere dag je make-up aan met dezelfde kwasten? Maak ze dan 1x per week of vaker schoon. Zelf doe ik dat heel simpel met babyshampoo. Lees hier hoe je je kwasten het beste schoon kunt maken.

Waarom het belangrijk is om je kwasten schoon te maken? In je kwasten gaat allerlei viezigheid en bacteriën zitten die op hun beurt weer onzuiverheden kunnen veroorzaken. Het schoonmaken van je kwasten is niet alleen hygiënisch maar is ook echt beter voor je huid. Hetzelfde geldt voor je beautyblender, pincet of andere tools.

Tip 6: blijf van oneffenheden af!

Deze tip heb je vast al zo vaak gehoord: blijf van je onzuiverheden af. Hoe moeilijk het soms ook is (trust me, I know), probeer van je oneffenheden af te blijven. Vaak maak je het alleen maar erger als je er aan gaat zitten en meestal trekken plekjes vanzelf (en sneller) weg als je ze gewoon met rust laat.

Uiteraard kun je er wel speciale producten op smeren om ervoor te zorgen dat ze sneller weg gaan. Let hierbij wel op dat deze producten niet te agressief zijn voor je huid.

Hoe zorg jij ervoor dat je van puistjes af komt?

xxx Teddy

1 comment

  • Ik vind de ha-ra tonic heel fijn om te gebruiken, hierdoor wordt mijn huid minder rood en de bultjes worden weer plat. Dit werkt bij mij echt goed. Verder gebruik ik de wash om mijn gezicht schoon te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog