sls in shampoo vermijden?

SLS in shampoo vermijden, ja of nee?

Is het slim om SLS te vermijden in je shampoo? SL… wat? SLS is een afkorting van sodium laureth sulfate. Een bestanddeel wat wereldwijd in enorm veel producten gebruikt wordt. Een van de producten waarbij SLS veelvuldig ingezet wordt, je raad het al: is shampoo. Hoewel producten met dit ingrediënt heel veel voorkomen, zijn er enorm veel negatieve geluiden te horen. Zo zou shampoo met SLS schadelijk zijn voor je hoofdhuid en haar, een agressief middel zijn en zelfs haaruitval veroorzaken. Ik vertel je vandaag meer over dit bestanddeel, waardoor jij beter kunt bepalen of je die shampoo met SLS voortaan liever laat staan of niet.

SLS in shampoo

First things first, wat is SLS precies? SLS is een ingrediënt wat in veel reinigingsproducten verwerkt wordt, omdat het een reinigende werking heeft en schuimt. Die shampoo die zo lekker schuimt? Grote kans dat deze SLS bevat. Wij associëren schuimende producten met een reinigende werking, terwijl ook niet-schuimende producten goed kunnen werken. Daarnaast is SLS simpelweg een goedkoop bestanddeel. Schuimt jouw shampoo flink, maar staat er in plaats van SLS SLES op jouw fles? Dat kan! SLES heeft dezelfde basis als SLS. Het enige verschil is dat hier ethylene oxide aan toegevoegd is.

De werking van SLS

SLS is een ingrediënt wat vetten oplost. Daardoor krijg je dat schone gevoel. Maar SLS heeft een vrij agressieve werking, waardoor SLS uitdrogend werkt voor zowel je hoofdhuid als haar. Als je een gevoelige of droge huid hebt, kan dat zorgen voor een geïrriteerde, jeukende hoofdhuid. Ook je haar kan droger worden, waardoor het sneller gaat pluizen. Niet zo handig als je van jezelf al droog haar of krullen hebt. Je huid en haar moeten echt even bijkomen als je ze met dit heftige ‘schoonmaakmiddel’ hebt schoongemaakt. Maar let’s be honest: veel mensen wassen hun haar om de dag of zelfs om de dag. Weinig tijd voor jouw haar en hoofdhuid dus om te herstellen.

SLS vermijden, ja of nee?

Of je SLS liever links wil laten liggen, is persoonlijk én afhankelijk van jouw haar en hoofdhuid. Merk je dat je een droge hoofdhuid hebt, of juist dat de haar heel snel vet produceert (omdat het iedere keer grondig schoongemaakt wordt en daardoor extra produceert), probeer dan eens een tijdje een shampoo zonder SLS. Merk je na een maand verschil? Dan weet je dat jij gebaat bent bij shampoo zonder SLS. Zo had ik zelf een vrij trekkerige, droge hoofdhuid. Sinds ik geminderd ben met SLS, merk ik veel verschil. Benieuwd naar mijn favoriete SLS-vrije shampoo? Lees dan hier mijn review.

Ondervind je geen problemen als je shampoo met SLS gebruikt? Dan kun je jouw favoriete shampoo waarschijnlijk gewoon blijven gebruiken. Hoewel er enorm veel negatieve verhalen rondgaan over dat SLS een enorm schadelijk ingrediënt is en ten alle tijden moet vermeden worden, is hier geen direct bewijs voor. Ja, het is een heftig ingrediënt wat jouw haar en hoofdhuid grondig (misschien soms iets te grondig) schoonmaakt, maar daar blijft het bij.

Meer lezen over SLS? Jetkse Ultee schreef er al eerder een uitgebreid artikel over.

Gebruik jij shampoo met SLS?

xxx Teddy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog