effectief thuis werken tips

Effectief thuis werken doe je zo

Thuis werken is een hot topic. Na de persconferentie van afgelopen donderdag kun je er niet meer om heen. Om verspreiding van Corona te voorkomen, besluiten veel mensen thuis te werken. Eerlijk? Ik geef ze geen ongelijk. Alleen als we allemaal een beetje helpen kunnen we ervoor zorgen dat het virus zich zo langzaam mogelijk verspreid en de IC’s niet overbelast raken. Maar dat thuiswerken, dat klinkt heerlijk, maar is dat het ook? Ik vind zelf van wel, mits je effectief werkt. En dat effectief thuis werken is niet vanzelfsprekend. Vandaag geef ik je daarom een paar tips hoe je effectief vanuit thuis kunt werken.

Begin de dag zoals je normaal ook doet

Hoewel heel veel mensen denken ‘thuis werken = pyjamadag’, is dat geen slim idee. Natuurlijk hoef je niet strak in pak achter de keukentafel te kruipen, maar kleed jezelf wel gewoon aan, doe je haar en zet pas nadat je helemaal klaar gemaakt bent je laptop aan. Blijf je in je pyjama zitten, dan zul je in de chill-sfeer blijven en daardoor minder productief zijn! Ik doe dat op mijn thuis-werk dagen als blogger en tekstschrijver ook altijd.

Maak een to-do lijst

Misschien zit je dag normaal gesproken vol met overleggen, dingen die tussendoor komen en andere afleidingen. Nu je thuis werkt, kun je écht veel gedaan krijgen. Je hebt geen small-talk bij het koffiezetapparaat, zal minder snel afgeleid zijn door leuke verhalen van collega’s en veel meetings zullen niet doorgaan. Begin ‘s ochtend met het maken van een lijst en werk deze punt voor punt af. Wedden dat je nu wél een keer aan die laatste puntjes toe komt?

Kies een goede en rustige plek

Werken met de laptop op schoot op de bank klinkt misschien lekker, maar dat is het niet. Kies thuis een goede werkplek. Ga aan een bureau of de keukentafel zitten, pak een goede stoel en pak er als het kan een groot beeldscherm bij. De hele dag staren naar zo’n klein laptopscherm is namelijk niet heel fijn. Kies ook voor een rustige plek. Ga boven zitten als het hele huis beneden vol zit, of sluit je af in de keuken. Anders ben je alsnog snel afgeleid.

Vergeet de pauzes niet

Op je werk gaat het nemen van pauzes vaak automatisch. Al je andere collega’s gaan lunchen, dus je gaat met ze mee. Maar thuis is er niemand die jou een seintje geeft dat het lunchpauze is. Hou de tijd in de gaten of zet eventueel een wekker. Neem dan ook echt even pauze en kruip niet weer achter de computer. Even je gedachten verzetten zal ervoor zorgen dat je daarna weer productiever aan het werk kan.

Ga jij de komende tijd thuis werken?

xxx Teddy

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.