How to – omgaan met afwijzingen

Afgewezen worden is nooit leuk. Heel lomp gezegd is het eigenlijk altijd klote. Of het nou iets is wat je echt graag wilde, of iets wat je wel leuk had geleken. Het doet toch altijd iets met je zelfvertrouwen en met de volgende keren dat je moeite in datgene gaat steken. Vandaag wil ik je daarom een beetje op weg proberen te helpen door je tips te geven hoe je om kunt gaan met afwijzingen. Benieuwd?

Blijf positief
Dit zul je vaak genoeg horen, maar het werkt echt! Hoe moeilijk het ook is, probeer positief te blijven. Ga er van uit dat er nu de mogelijkheid is dat er iets beters op je pad kan komen. Vanaf hier kan het alleen maar beter worden. Als je ergens negatief aan begint, merken mensen om je heen dit ook aan je en zul je sneller de kans lopen om weer afgewezen te worden.

Doe oefeningen om tot rust te komen
Kun je heel slecht omgaan met een afwijzing, probeer dan weer tot jezelf te komen en rustig te worden door wat oefeningen te doen. Je kunt denken aan dingen zoals op je ademhaling letten tot yoga. Kijk wat voor jou werkt.

Sport het van je af
Dit lijkt een beetje op de bovenstaande tip, maar is toch net iets anders. Ben je een beetje boos geworden door de afwijzing, sport het van je af. Ga als een gek hardlopen of lok een ruzie uit met een boksbal. Gooi al je boosheid er uit. Na het sporten ben je (hopelijk) als je boosheid kwijt én heb je je sportsessie er alvast opzitten.

Doorzetten
Hoe moeilijk het ook kan zijn, ga door. Ook al ben je afgewezen, stop niet met proberen. Zodra je stopt geef je op en voel je jezelf waarschijnlijk nog slechter. Het is even vervelend, afgewezen worden, maar zodra je je doel hebt bereikt, ben je waarschijnlijk enorm blij.

Don’ts als je net bent afgewezen:

 • Een zielige film kijken
  Trust me, daar wordt je alleen nog maar verdrietiger van. Hetzelfde geldt voor zielige muziek. Ook niet doen.
 • Trootsvoedsel eten
  Ik weet hoe verleidelijk het is, maar probeer niet te eten om de afwijzing weg te duwen. Achteraf voel je je dubbel zo slecht. Je bent namelijk afgewezen én hebt te veel/ongezond gegeten.
 • Het je persoonlijk aantrekken
  Lang niet iedere afwijzing ligt aan jou, vaak ligt het gewoon aan iemand anders. Je bent helemaal niet stom of nutteloos, er was gewoon iemand anders die net wat beter binnen het plaatje paste. Jouw plekje komt echt nog wel!

Ben jij vaak afgewezen?

xxx Teddy

5 comments

 • Fijn stukje! Zeker mensen die hier wat aan kunnen hebben. Ik ben ook weleens afgewezen. En eigenlijk voelt dat gewoon ontzettend k*t! Wat ik dan doe is dit met mijn vriend bespreken, met de nodige traantjes en vaak gaat het dan al een stukje beter.

 • Echt een ontzettend goed artikel. Ik kan ook echt niet goed tegen afwijzing. Ik trek het me altijd veel te persoonlijk aan. Ik ga deze tips zeker onthouden.

 • De don’ts zjin zo herkenbaar 🙂 jammer genoeg deed ik die meestal wel 😉 maar bij het ouder worden merk ik wel dat je het allemaal beter kan relativeren. Al blijft afgewezen worden pijnlijk. Fijne tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog