Mijn ervaring met rijlessen

auto rijden

Ongeveer 5 jaar geleden begon ik met autorijlessen. Of ik er zin in had? Eigenlijk niet. Begrijp me niet verkeerd, ik wilde heel graag mijn rijbewijs halen. Maar rijlessen vond ik toch wel spannend. Wat als ik het niet kon? Of hele stomme fouten zou maken? Ik weet wel dat je van fouten leert, maar toch zag ik ertegen op. Autorijden kan heel leuk zijn, maar als je net als ik geen geboren chauffeur bent én niet het allerbeste ruimtelijke inzicht hebt, is het in het begin niet makkelijk. Mocht jij net als ik opzien tegen het nemen van rijlessen, lees dan even verder. Vandaag deel ik namelijk mijn ervaring met rijlessen. Misschien stelt dat je een beetje gerust. Benieuwd?

Let’s get this started…

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn ouders hadden al meerdere keren gevraagd of ik met rijlessen wilde beginnen. Ik was immers de 18 al gepasseerd en was nog niet begonnen. Natuurlijk wilde ik mijn rijbewijs halen, maar ik ben een rasechte uitsteller. Kan ik iets niet? Twijfel ik aan iets? Dan stel ik het uit. That’s just how I roll. Uiteindelijk doe ik het wel, net zoals die rijlessen. Maar soms heeft het bij mij wat meer tijd nodig.

Hoewel ik dus heel erg tegen mijn rijlessen op zag, vond ik het de eerste paar keer enorm leuk. Ik leerde waar alle belangrijke knopjes zaten, leerde schakelen en mocht kleine stukjes rijden. Doordat ik niet direct een drukke weg op werd gestuurd, kreeg ik een beetje vertrouwen in mezelf. Dit moest wel goed komen!

Mijn rijinstructeur was een hele gezellige man. Hij was wat ouder en hield van duiken. Hij kletste honderduit, waardoor ik me op mijn gemak voelde en leerde om tegelijk te kletsen en auto te rijden. Een hele belangrijke skill als je het mij vraagt. Naast gezellig was hij ook een goede instructeur. Waar ik als ik zelf had mogen kiezen fileparkeren had vermeden, liet hij het me juist extra vaak doen omdat hij wist dat ik ertegen op zag. Vond ik een bepaalde rotonde lastig? Dan deden we hem net zo lang totdat het bijna routine werd. Vervelend? Dat zeker. Maar wel heel goed.

Examen doen

Hoewel het goed ging, had ik een paar lessen voor mijn examen een dipje. Ik was enorm zenuwachtig en had het idee dat ik het écht niet kon. De laatste lessen waren ondanks de gezellige gesprekken wel iets waar ik tegen op zag. Mocht je me al heel lang volgen, weet je misschien dat ik met een bonkend hard en een droge keel naast mijn examinator zat tijdens mijn examen en ook totaal niet had verwacht dat ik het de eerste keer zou halen.

Tips

Zie je net als ik op tegen het nemen van rijlessen? Het enige wat écht helpt is het gewoon doen. Vertel je rijinstructeur dat je het spannend vindt. Dan kan hij daar rekening mee houden. Kies ook een rijinstructeur waar jij je prettig bij voelt. Heb je geen klik? Vraag dan iemand anders. Mocht je twijfelen over welke rijschool je moet kiezen, kijk dan eens op de website van het CBR voor tips. Naast lokale rijscholen kun je ook kiezen voor rijscholen die aangesloten zijn bij de ANWB. Rijscholen die bij de ANWB aangesloten zijn zitten door het hele land. Zo heb je er eentje in Alkmaar, Utrecht, zit er een rijschool in Venlo maar ook rijschool Ede zit hierbij aangesloten. Last but not least wil ik je de tip geven om niet direct een pakket te nemen waarbij je examendatum vast staat. Spreek je examen pas af als je echt weet dat het gaat lukken. Soms heb je gewoon meer lessen dan gemiddeld nodig, so be it.

Maar laten we even eerlijk zijn. Je hoeft niet perfect te kunnen rijden. Mijn rijinstructeur zei altijd tegen me: niemand rijdt perfect. Je zult fouten maken, maar het gaat erom hoe je dat oplost. Dus ik zeg: ga er gewoon voor. Ook al weet je van tevoren dat je het niet perfect zult doen. Dat doe ik namelijk ook niet.

Heb jij je rijbewijs al?

xxx Teddy

2 comments

  • Ik heb mijn rijbewijs nu bijna drie jaar en kan me niet meer indenken zonder te moeten. Rijlessen vond ik altijd verschrikkelijk, zo saai ook haha! Maar gelukkig snel mijn pasje gehaald en inmiddels heel blij met mijn auto.

  • Wat fijn dat je zo’n fijne instructeur had. Dat is echt super belangrijk. Ik vond rijlessen echt verschrikkelijk. Ik heb al jaren mijn rijbewijs gelukkig, maar ik vond het echt drie keer niks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog