Hetgeen dat auto rijden heet

het leed dat auto rijden heet

Zodra je 18 bent verwacht half Nederland dat je zo ongeveer je rijbewijs wel hebt. Of er in ieder geval al een tijdje mee bezig bent. Allemaal heel leuk en aardig, maar ik begon toen ik er klaar voor was en dat was maar goed ook. Ikzelf ben ongeveer een maand geleden geslaagd en ben nu in het bezit van een echt “grote mensen” rijbewijs.

Toen ik begon met mijn rijopleiding, na maanden uitstel omdat ik er toch een beetje (heel erg) tegenop zag, werd ik eigenlijk heel blij. Wat was dit leuk! Een beetje rondjes rijden op een industrieterrein en leren hoe een auto nou precies werkt. Toen dacht ik echt, ohh dit heb ik zo onder de knie.
Een paar maanden later zakte de moed me toch wel in de schoenen. Ik had het idee dat ik de ene na de andere fout maakte en het toch nooit zou leren.

De laatste paar lessen voor het examen gingen wel steeds beter, maar er zaten nog wel fouten bij die ik echt niet meer mocht maken.
Omdat veel mensen zeggen dat maar een klein percentage de eerste keer slaagt, ging ik ervan uit dat ik ook wel een tweede keer zou moeten. Aangezien ik me enorm druk kan maken over belangrijke dingen, besloot ik het eerste examen te zien als een soort proefexamen. Ik zou immers toch nog een keer op moeten.

Mijn examen ging wel goed voor mijn gevoel. Ik zat met een bonkend hart en een droge keel naast de examinator, maar het ging goed. Natuurlijk maakte ik fouten, maar je kunt niet foutloos rijden. Tenminste, dat zei mijn instructeur altijd. Of dat alleen over mij ging of ook over de rest van de wereld is even niet van toepassing. Toen ik te horen kreeg dat ik de eerste keer gewoon geslaagd was, was ik dan ook enorm verrast.

Op dat moment dacht ik, woah! nu kan ik gewoon auto rijden. Maar ik had het mis. Na een week en wat uren op het gemeentehuis verder had ik dan eindelijk mijn felbegeerde roze pasje.
Hup, gelijk de auto in en zelf terug rijden naar huis. Ik had al die lesuren in dezelfde auto gezeten en wist precies hoe alles werkte. Ineens in een hele andere auto rijden was dan ook wel even wat anders. Remmen ging veel stroever en gas geven ging juist weer veel sneller. Pff, dat heeft wel gelijk voor wat gekke taferelen gezorgd.
Ik moet dus nog flink oefenen om normaal te kunnen rijden, maar dat heeft tijd nodig.

Auto rijden. Ik zal nooit een natuurtalent worden, maar hetgeen dat auto rijden heet, kan ik op mijn eigen manier zeker.

Heb jij je rijbewijs al?

xxx Teddy

23 comments

 • Oh ik wil echt niet meer terugdenken aan de periode dat ik leerde rijden! Wat een stress! Ondertussen heb ik 6 jaar m’n rijbewijs en is er niks meer aan 😀 ik kan wel niet zo der auto, dus ik ben blij dat ik m’n rijbewijs snel had

  X Sara

 • Ik heb al een tijdje mijn theorie, maar ik voel me echt nog niet klaar om achter het stuur van een auto te gaan zitten. Misschien dat ik er volgend jaar aan begin…

 • Ik heb nog steeds mijn rijbewijs niet en daar baal ik best van eerlijk gezegd! ik hoop er binnenkort aan te kunnen beginnen, het zou mijn leven zo veel makkelijker maken.

 • Ik heb mn rijbewijs sinds oktober, maar helaas heb ik niet meer kunnen rijden. Ik moet namelijk in een automaat rijden en ik ken niemand met een automaat, beetje jammer. Ik heb nu al mn rijbewijs gehaald, omdat ik het kreeg van mijn opa&oma en ze dat nu al wilde geven, zodat ik dat zoiezo al binnen had! Misschien dat ik mn oude instructeur nog een keer opbel, want het wordt straks echt lastig als je dan weer moet rijden…

 • Ik heb al een aantal jaren m’n rijbewijs maar gebruik de auto echt pas 1.5 jaar echt intensief. Ik ben met de 2de keer geslaagd 🙂

 • Wat een leuk artikel, helemaal op mij van toepassing op het moment: ik heb gisteren mijn rijexamen gehaald! In twee keer, de eerste keer was ik véél te nerveus! Dinsdag ga ik mijn rijbewijs aanvragen, maar dan begint het rijden pas écht natuurlijk. Ik ben benieuwd! ♥

 • Autorijden gaat helaas echt niet zonder slag of stoot weet ik nog wel tijdens de rijlessen. Eerst gaat het een paar keer goed, dan een hele tijd niet en daarna lijkt het wel of je alles onder de knie hebt en het super goed gaat. Ik heb alweer 7 jaar mijn rijbewijs en vind autorijden nog steeds super leuk. Wat mij hielp bij afrijden is om te doen en denken of je een taxi bent die de rij examinator naar de plek van bestemming brengt, dat hielp mij enorm, alsof hij te gast was in mijn auto.

 • Ik heb m’n rijbewijs ondertussen ook, maar heb het ook een hele poos uitgesteld.
  Deed dat oefenen echt niet graag, had altijd discussies met m’n vader dan en vond dat zo verloren tijd 😀
  Ben uiteindelijk wel blij dat ik het nu heb.
  xx

 • Ik ben op dit moment aan het leren rijden en ik hoop nog voor het einde van het jaar mijn rijbewijs te halen. Ik kijk er echt naar uit om alleen te kunnen rijden.

 • Leuk artikel! Het ging bij mij ongeveer hetzelfde, maar nu ik 2 jaar mijn rijbewijs heb, rijd ik echt stukken beter. Ik denk dat je pas echt leert rijden zodra je na het halen van je rijbewijs de weg op gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog