5x tips om een goede plantenmoeder te worden én te blijven

goede plantenmoeder tips

Sinds ik mijn eigen huisje heb, heb ik al flink wat dagen in het lokale tuincentrum gespendeerd en nieuwe huisgenootjes mee naar huis gebracht.  Ondertussen is vooral mijn woonkamer gevuld met mooie planten. Maar ja, één klein probleempje. Ik heb totaal geen groene vingers. Ook niet een beetje, nee, echt gewoon niet. Gelukkig is het verzorgen van een plant zodra hij eenmaal in de juiste pot zit niet zo heel moeilijk. Of althans, als je de tips die ik je zo ga geven in je achterhoofd houdt. Vandaag wil ik namelijk 5 tips met je delen om een goede plantenmoeder te worden én te blijven. Benieuwd?

1. Kies de juiste plant

Hoewel sommige planten echt prachtig zijn, zijn ze niet praktisch of niet geschikt voor jouw huis. Lees voordat je een plant koopt wat hij nodig heeft: veel water en veel zon? Zorg dan ook dat je hem dat kunt geven. Ben je zo iemand die er liever zo min mogelijk omkijken naar heeft? Ook prima, maar ga dan op zoek naar een plant die daar tegen kan.

2. Kies de juiste plek

Ik wilde heel graag een hangplant op mijn grote buffetkast. Ik blij, maar de plant? Die was er niet zo blij mee. Het was daar véél te donker. Wil je een goede plantenmoeder zijn? Kies dan de juiste plek voor je plant. Sommige planten vinden het heerlijk om in de vensterbank in de zon te staan, anderen juist niet. Donkere plekken blijft ook een issue voor de meeste planten. Vaak kun wel advies in het tuincentrum vragen of google om advies vragen.

3. Kies een vaste dag in de week om ze water te geven

Het water geven is iets wat ik zelf nog wel eens vergeet. Ook kwam het in het begin wel eens voor dat ik twijfelde of ze nou al water gehad hadden of niet. De meeste planten kunnen er prima tegen als ze 1x per week water krijgen, dus ik heb een herinnering ingesteld in mijn telefoon. Zo krijgen ze iedere week op dezelfde dag water én kan ik het niet vergeten. Natuurlijk moet je wel kijken of een plant niet meer of minder water nodig heeft. Is de grond juist heel droog als je hem 1x per week water geeft? Geef hem dan eens wat extra. Als de grond juist nog heel nat is, sla dan een keer over. Op een gegeven moment zul je precies weten welke plant wat nodig heeft en een goede plantenmoeder zijn.

4. Download een app als ondersteuning

Heb je net als ik écht geen groene vingers en totaal geen kennis van al die verschillende planten? Er zijn genoeg apps die je een beetje op weg helpen. Zo heb ik Plantsome, een app waar je al je planten met naam en hoogte in kunt zetten. De app vertelt je wat over de plant én je kunt herinneringen instellen waarbij de app je een seintje geeft wanneer een plant water moet hebben. Handig!

5. Voer planten EHBO uit

Zie je dat je plant bruine bladeren begint te krijgen? Ga dan niet direct meer water geven. Sommige planten krijgen dan juist te veel water. En net als te weinig, is te veel zeker niet goed. Kijk dus per plant wat zijn ‘kwaaltje’ betekent en speel daarop in. Google is daar een hele handige tool voor, of schaf een plantenboek aan waarin tips & tricks staan per plantensoort. Natuurlijk kun je het ook een beetje op gevoel doen.

Heb jij planten?

xxx Teddy

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog