geleerd 5 jaar bloggen

Dingen die ik heb geleerd van 5 jaar bloggen

Gisteren vertelde ik je al dat A Beauty Day 5 jaar bestaat. Reden voor een feestje met zo’n mijlpaal! In de loop naar deze blog-jaardag besefte ik me hoe veel A Beauty Day me eigenlijk al heeft gebracht. Hoe cliché het ook klinkt: ik heb enorm veel geleerd van die 5 jaar bloggen. Want laten we eerlijk zijn, het is niet alleen maar even een leuk fotootje maken en hier een tekstje bij bedenken. Achter de schermen gebeurt er veel meer dan dat. Vandaag wil ik een aantal dingen met je delen die ik heb geleerd van 5 jaar lang bloggen. Benieuwd?

Leuke mensen leren kennen

Oké, dit is een beetje een inkopper. Maar het is echt zo. Door mijn blog heb ik naast veel leuke blogs ook veel leuke mensen leren kennen. Hoewel ik niet iedereen evenveel spreek, zie ik ze regelmatig op events of spreek ik ze via Instagram. Het is zo leuk om eens een praatje te maken met iemand die hetzelfde doet en ervaringen uit te wisselen. Een tip van mij: ook al is het spannend, ga gewoon eens alleen naar een event. Dat doe ik zelf ook (bijna) altijd en ik merk dat ik daardoor sneller mensen aanspreek en sneller nieuwe mensen leer kennen. Of stuur die ene mede-blogger bij jouw uit de buurt gewoon eens een berichtje en wie weet kunnen jullie samen wat leuks doen. Niet geschoten is altijd mis!

Schrijven

Misschien klinkt dit een beetje gek: want als je gaat bloggen moet je toch al kunnen schrijven? Maar als ik kijk naar 5 jaar geleden is mijn schrijfstijl en taalgebruik zo verbeterd. Niet alleen heb ik ondertussen een complete communicatie bachelor, journalistiek minor en bijna mijn master afgerond, maar heb ik ook door het steeds blijven schrijven meer en meer geleerd. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen. Vind jij schrijven nog best lastig? Stuur eens wat blogs naar vriendinnen/familie en laat ze checken. Van je fouten leer je en zal het steeds makkelijker gaan.

Fotografie

Hetzelfde geldt voor fotografie. Sinds ik mijn blog heb, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in fotografie. Ik heb een cursus gevolgd, maar heb mezelf ook van alles aangeleerd. Van lightroom tot photoshop en simpelweg licht en compositie. Ook hier geldt: heel veel oefenen en je wordt steeds beter. Mocht je jouw fotografie skills willen verbeteren, dan raad ik je aan om YouTube filmpjes te gaan bekijken en fotografie blogs te volgen. Daar heb je zo veel aan!

SEO, Google Analytics

Een ander aspect wat ik in die 5 jaar heb geleerd is de technische kant van het bloggen. Bijvoorbeeld het zo schrijven van een blogpost dat hij SEO proof is of hoe ik statistieken haal uit Google Analytics. Dingen die ik allemaal zelf heb moeten uitzoeken en door de jaren toch wel onder de knie heb gekregen. Vooral met deze skills ben ik op dit moment heel blij, want die zijn ook in mijn vakgebied erg toepasbaar. Ook hiervoor geldt: vraag mensen om je heen die er verstand van hebben en blijf jezelf gewoon inlezen.

Onderhandelen

Onderhandelen is iets wat misschien klinkt als een skill die je niet nodig hebt om blogger te worden, maar het kan verrekte handig zijn. Ik was eerst totaal niet goed in onderhandelen. Oké, ik ben nog steeds geen professional, maar ik heb al wel stappen gemaakt. Voor mijn blog krijg ik regelmatig leuke opdrachten of producten aangeboden. Vooral in het begin vond ik alles leuk en alles prima. Nu? Nu weet ik beter. Ik ga gewoon niet voor €25,00 een blogpost schrijven die ook nog eens aan allerlei eisen moet voldoen. Ook ben ik heel stellig in mijn eigen voorwaarden. Ik wil per se vermelden dat iets een gekregen product is of een samenwerking betreft. Daar ga ik dan ook zeker de onderhandeling over aan. Mijn tip: blijf bij je standpunt en eigen voorwaarden.

Vind je het spannend om te onderhandelen en wil je een opdracht niet kwijt raken? Probeer het gewoon eens. Mocht het bedrijf echt geen budget/ruimte hebben om te onderhandelen, dan laten zij dit wel weten. Wil je dan alsnog akkoord gaan met hun eerste optie? Stel hier dan wat tegenover. Bijvoorbeeld dat zij een volgende keer wel het normale bedrag moeten betalen of plaats een linkje minder. Wat je er vervolgens mee doet, is helemaal aan jou.

Nee zeggen

In die 5 jaar bloggen heb ik geleerd dat nee zeggen juist iets goeds kan zijn. Het is belangrijk om nee te kunnen zeggen. Soms lijkt een opdracht me super leuk, maar past het niet, levert het vrijwel niets op of worden we het niet eens over de voorwaarden. Jammer, maar dan is het een nee. Dit is iets wat ik vooral in het begin super moeilijk vond en dan toch meer water bij de wijn deed dan ik eigenlijk van plan was. Sta je niet helemaal achter een opdracht? Zeg dan gewoon nee. Er komt heus wel een opdracht aan die wel helemaal in jouw straatje past.

Blog jij ook? Zo ja, wat heb jij tot nu toe allemaal geleerd?

xxx Teddy

1 comment

  • Gefeliciteerd met 5 jaar bloggen! Ik vind bloggen ook heel leerzaam en heb gedurende de jaren ook een heleboel bijgeleerd. Vooral de kennis over SEO en Analytics is volgens mij ook heel waardevol in andere werkvelden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog