5x tips voor het maken van je examens

Deze week beginnen de examens weer. Voor mij is het alweer een tijd geleden, 2 jaar, dat ik zelf in de gymzaal zat, te zwoegen om mijn examens te maken. Ik weet nog goed dat ik die periode enorm in de stress zat, bang dat ik mijn examens zou verknallen. Gelukkig heb ik dat niet gedaan en ik weet ook zeker dat jij (als je dit jaar examens hebt) het kunt. Vandaag wil ik je daarom wat tips geven die je kunnen helpen met het maken van je examens. Benieuwd?

1. Maak examens van voorgaande jaren
Wat bij mij enorm geholpen heeft, was niet per se het leren van de stof. Ik had alle stof immers al zo vaak gehad en herhaald. Nee, wat bij mij echt enorm goed hielp was het maken van examens van voorgaande jaren. Deze maakte ik, checkte ik en de dingen die ik niet snapte of fout deed, zocht ik uit.

2. Blijf rustig tijdens je examen
Als je gaat stressen tijdens je examen, komt het niet goed. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en gewoon je examen te maken. Let niet op iemand die de hele tijd aan het kauwen is, iemand die de hik heeft of iemand die irritant met zijn stoel heen en weer wipt. Probeer jezelf af te sluiten en je totaal te focussen op je examen. Trust me, daar wordt je rustig van.

3. Lees alles goed
Er worden enorm veel fouten gemaakt omdat de vraag niet goed gelezen of begrepen wordt. Dat is zo zonde, want vaak weet je het antwoord op de vraag echt wel. Lees daarom alle vragen goed en onderstreep desnoods de elementen die je moet noemen. Moet je bijvoorbeeld een begrip uitleggen en twee voorbeelden geven, onderstreep dit dan zodat je een van de twee niet vergeet.

4. Doe eerst de opdrachten/vragen die je weet
Wat bij mij ook goed werkt is eerst alle vragen doen waar ik zeker over ben. Dingen waar ik te erg over twijfel, laat ik even open. Daar ga ik later wel naar terug. Zo ben je niet te veel tijd kwijt met twijfelen en kun je aan het einde, als je alle vragen hebt doorlopen, de vragen maken die je niet zeker weet.

5. Geloof in jezelf
Ik weet dat dit mega cliché klinkt, maar het is echt zo. Geloof in jezelf. Als je positief het examen ingaat, is de kans groter dat het goed gaat. Je raakt dan niet in paniek en vertrouwt erop dat je het gewoon kunt.

Als je nu je examenperiode ingaat, alvast heel erg veel succes. Je kunt het!

Hoe bereid jij je voor op examens?

xxx Teddy

5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog