Tips voor het schrijven van je scriptie

tips voor het schrijven van je scriptie

Gisteren heb ik mijn scriptie ingeleverd. Woohoo! Het zit erop, voor nu in ieder geval. Na een tijd lang flink hard aan de bak kan ik nu weer even opgelucht ademhalen. Ik heb weer tijd voor leuke dingen, voor chillsessies op mijn bankje en natuurlijk niet te vergeten: mijn blog. Hoewel ik op dit moment nog geen idee heb of ik mijn scriptie gehaald heb of niet, wil ik je toch al wel wat tips geven voor het schrijven van je scriptie. Want tips van een ervaringsdeskundige, daar heb je vaak het meest aan. Benieuwd?

Op tijd beginnen

Een golden oldie, begin op tijd! Hoewel iedereen dit altijd zegt en je vast denkt: ‘ja, maar ik begin altijd laat en dat gaat altijd goed.’ Trust me. Begin op tijd. Ik ben zo iemand die het liefst alles last minute doet, maar met mijn scriptie heb ik dat niet gedaan en dat was maar goed ook. Er zijn gewoon momenten waarop je vast gaat lopen en het lijkt alsof je gewoon niet meer verder kunt. Dan is het fijn als je op schema loopt en niet al lang achter loopt.

Laat het rusten

Hoewel je er veel tijd in zult moeten steken, moet je soms ook even je rust pakken en je scriptie ‘laten rusten’. Kijk er de volgende dag of een paar dagen later weer naar. Hierdoor is de kans groot dat je nieuwe inzichten krijgt en met een frisse blik naar je tekst kunt kijken. Ook zullen fouten dan veel eerder opvallen!

Kies een onderwerp wat je leuk vindt

Misschien heel voor de hand liggend, maar kies (als het kan) alsjeblieft een onderwerp waar je zelf wat mee hebt. Je moet het onderwerp waarschijnlijk enorm uitpluizen en dat is geen pretje als je het onderwerp niet helemaal wat vindt. Wanneer je het onderwerp echt leuk vindt, ben je waarschijnlijk ook veel meer gedreven om er wat goeds van te maken.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Helaas is dit een tip die ik je door ervaring kan vertellen. Aan het begin van mijn scriptie dacht ik een geweldig idee te hebben. Ik zou naar een aspect gaan kijken waar nog niet zo vaak stil bij was gestaan. Juist interessant, zou je denken. Maar het is erg lastig als er vrijwel geen literatuur over je onderwerp te vinden is en je toch een theoretisch kader moet vullen. Probeer daarom iets te kiezen wat wel uitdagend is, maar niet onmogelijk!

Plannen

Nog een golden oldie: plannen! Goed plannen zal zorgen voor rust in je hoofd. Het is gewoon veel werk en soms zie je de bomen door het bos even niet meer. Een planning helpt bij mij altijd om weer orde in de chaos te scheppen en ervoor te zorgen dat ik weer door kan. Ook weet je dan ongeveer hoe veel tijd je nog hebt en of je het allemaal gaat redden.

Voor als je je scriptie op dit moment aan het schrijven bent, of binnenkort gaat schrijven, alvast heel veel succes! Heb jij je scriptie al geschreven?

xxx Teddy

5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog