jezelf beschermen tegen de zon

Het is weer zomer. De zon gaat de komende dagen hopelijk weer lekker schijnen en iedereen wil weer een “gezond” tintje. Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik me niet altijd insmeer als ik in de zon ga. Onder het mom van “ach die 5 minuutjes zullen wel geen probleem zijn”. Toch wel. De zon wordt steeds schadelijker voor je en veel mensen zullen nog wel roepen “ach een beetje zon is goed voor je!” Maar wij weten beter.

ik denk dat ik het je niet meer hoef te vertellen, maar ik doe het toch. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. De zon is huidverouderings-oorzaak nummer 1. Jup, hoe meer je onder de zonnebank gaat en hoe vaker je zonder bescherming in de zon zit, hoe sneller je rimpels krijgt. En volgens mij willen wij dat echt niet! Ook kun je van de zon huidkanker krijgen. Dit is nog veel erger dan rimpels.

Waarschijnlijk wil je jezelf zo goed mogelijk beschermen tegen de zon, maar waar moet je beginnen? Als eerste moet je een goede anti-zonnebrandcrème hebben. Het maakt niet veel uit van welk merk dit is, als de factor maar goed is. Ik raad je aan om minimaal met factor 30 te smeren. Factor 30 beschermt je voor 97% tegen de zon. Onder factor 30 ben je gewoon een stuk minder goed beschermt. Het is niet zo dat factor 50 je 100% tegen de zon beschermt. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus maar heel erg klein. Belangrijk is dat je je echt overal insmeert, ook kleine plekjes die vaak vergeten worden: Je nek, achter je oren, je oren zelf en je voeten.

Ik heb vaak het probleem dat mijn hoofdhuid verbrand. Ik heb een duidelijke scheiding en deze kun je erg lastig insmeren. Daar wordt je haar zo vet van. Mijn tip hiervoor is om een pet op te zetten of iets anders waardoor je scheiding niet in de zon komt. Een ander trucje is je scheiding weg werken. Dit kan door een staart of knot te maken en je haren naar achteren te doen. Zo komt je hoofdhuid ook bijna niet in aanraking met de schadelijke zonnestralen.

Vaak heb je een crème die beweert waterproof te zijn. Tuurlijk, een paar spettertjes kan ie echt wel aan, maar als jij helemaal kopje onder gaat in de zee, is het meeste er echt wel af. Daarom raad ik je aan om na het zwemmen jezelf gewoon nog een keer in te smeren. Je kunt immers beter teveel smeren dan te weinig.

Je hebt allerlei verschillende soorten anti-zonnebrand producten. Je hebt sprays, lotions/crème en gels. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van sprays. Vooral niet van transparante sprays. Je kunt niet duidelijk zien welke plekjes je nog niet geraakt hebt. Ik smeer me liever in met zo’n witte lotion die je echt lekker in moet smeren. Zo weet ik zeker dat ik alle plekjes gehad heb en ook genoeg gebruikt heb.

Ik smeer mezelf als ik op het strand lig echt meerdere malen in. Ik heb een erg lichte huid en als ik me niet goed insmeer verbrand ik snel. Naast dat verbranden echt vervelend is, is het ook echt slecht voor je huid. Je kunt wel after-sun smeren zodat het minder vervelend is, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Smeer jij je altijd goed in?

xxx Teddy

 

 

16 comments

 • Leuk artikel! Ik smeer me eigenlijk altijd wel in met factor 30 of hoger, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het bijwerken nog wel eens vergeet. En dat van je hoofdhuid herken ik zo! Ik moet ook echt mijn scheiding wegwerken, alleen vind ik dat niet mooi dus doe ik het niet altijd, met een pijnlijke hoofdhuid als gevolg :O

 • Goed dat je hier aandacht aan schenkt! Nog teveel mensen onderschatten de zon.. Ik probeer mezelf altijd zo goed mogelijk in te smeren, zeker wanneer ik weet dat ik veel in de zon ga zijn die dag!

 • Ik verbrand snel, dus smeer me altijd goed in. Ook vanwege de effecten op de langere termijn (grotere kans op huidkanker en snellere huidveroudering) smeer ik me goed in.

 • Vroeger tot voor een paar jaar, zag ik het nut er niet van in. Ik dacht dat ik niet ging bruinen wanneer ik smeerde. Nu weet ik wel beter! Elke keer voor ik de zon inga, smeer ik voldoende. Ik zorg meestal ook voor hoofdbedekking zoals een hoedje want mijn hoofd verbrandt nogal snel 🙂

 • Wanneer de zon schijnt ben ik eindelijk eens blij met mijn dikke en vele haar op mijn hoofd. Door die dikke bos wordt mijn hoofdhuid aardig beschermd. Hoera! Goed dat je hier een artikel over schrijft, fijne reminder voor de zonnige periodes. (:

 • Om je vraag te beantwoorden: Ik smeer mij nooit in. Nu heb ik het voordeel dat ik niet te snel verbrand maar ook ik moet zeker bij de eerste zon opletten. Ik heb echter gemerkt dat je huid zich heel snel aanpast. Ik begin met een 15 minuten in de zon, en na een week kan ik al bijna het dubbele in de zon zitten. Maar ik blijf er op tijd uit gaan.

  Waarom smeer ik mezelf niet in? Om een heel belangrijke reden. Er is namelijk, ondanks wat je beweert nog nooit wetenschappelijk aangetoond dat veel zon leidt tot huidkanker. Dat verband is niet bewezen. Wat echter wel is bewezen is dat het gebruik van UV blokkers een verhoogde kans op huid kanker tot gevolg heeft. In de UV blokkers zitten namelijk carcinogene stoffen en die zijn echt niet goed voor je. Ze dringen heel makkelijk de huid binnen en komen zo in je bloed. Zo kunnen ze overal in het lichaam kanker veroorzaken. 97% van de Amerikanen heeft deze stoffen in het bloed. Dat zal hier in Europa niet anders zijn.

  Naast dit vervelende effect heeft het gebruik van die UV blokkers ook nog tot gevolg dat er geen vitamine D# door je huid wordt aangemaakt. Deze vitamine is de brancstof voor je immuunsysteem. Ook daar is onderzoek naar gedaan en daaruit is gebleken dat vitamine D3 vaak voorkomt dat je kanker krijgt.

  Het gebruik van zonneblokkers is dus eigenlijk sterk af te raden. Ga op je gevoel af. Doe het rustig aan in de zon, bouw het langzaam op, luister naar je lichaam. Genoeg zon gehad, ga eruit, ga onder de parasol zitten, trek wat aan, doe een hboed of een petje op. Maar ga niet smeren, daar doe je jezelf echt geen goed mee. Zon is goed voor je! je bent gemaakt om in de zon te leven, net als alles hier op dit bolletje dat aarde heet.

  Meer goed tips voor een fijne zon-vakantie? http://dekloplossing.nl/?p=886

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nederlandse beauty blog